فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال هشتم شماره 5 (پیاپی 38، آذر و دی 1390)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال هشتم شماره 5 (پیاپی 38، آذر و دی 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی محمداحمدوند، احمدنورنگ، محسن فیروزشاهی، امیر تربتی صفحه 13
    یکی از ارزشمندترین دارایی های موجود وتسخیرپذیردرپروژه ها دانش ایجادشده درحین اجرای آن هاست. این دانش ها، درصورت شناسایی، کسب و انتشارمناسب، می توانندمنبعی مطلوب برای استفاده درهدایت پروژه های آتی باشند. افراد، درجابه جا شدنها، دانشی را که کسب کرده اندباخودمی برند؛ پس، در این شرایط، دانش و تجربیات فقط ازطریق شبکه های غیررسمی و انتقال فرد به فرد در دست رس خواهدبود. به منظور مدیریت منظم دانش از پروژه های گذشته باید فرایندی نظام مند برای شناسایی، کسب، ذخیره سازی و انتشار آن ها در سازمان تعریف شود. در این مقاله الگویی برای مدیریت دانش در سازمان های پروژه محور طراحی شده است. الگوی طراحی شده دوسطحی است تابتواند سازمان های پروژه محوررادرمدیریت بخشی ازدانش ضمنی پروژه ها، درفرایندی معین، هدایت کرده وبه هدف برساند. در نهایت این الگو بر اساس مصاحبه صورت گرفته با هجده نفر از متخصصان مدیریت دانش تایید اعتبار شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرایند مدیریت دانش، پروژه، سازمان پروژه محور
  • یاسر بشیر بنائم صفحه 29
    تفکر راهبردی ترکیبی از خلاقیت، کارآمدی و درگیری شهودی و ادراکی افراددرسازمان است. در متن حاضر، سعی شده است که شهود و خلاقیت به طور نسبتا کامل شرح داده شود؛ در مقالاتی که تاکنون نوشته شده است، به نقش و جایگاه خلاقیت و شهود، آن گونه که شایسته این دو عامل است، توجه نشده و موجب کم رنگی آن در مباحث مهمی مثل تفکر راهبردی شده است.نوع تحقیق حاضر مروری، از بعد هدف نیز تقریبامی توان گفت کاربردی و از حیث روش تحقیقی- توصیفی است. با توجه مطالب بیان شده و نتایج به دست آمده از بررسی نظریات اندیشمندان حوزه راهبرد، چنین استنباط می شود که خلاقیت و شهود نقش بسیار موثری در بهبود تفکر راهبردی افراد سازمان، مخصوصا مدیران، دارد؛ با توجه به این مطلب، سازمان ها برای دست یابی به این نوع طرز تفکر باید توجه بیشتری به دو متغیر خلاقیت و شهود داشته باشند.
    کلیدواژگان: تفکر راهبردی، شهود، خلاقیت
  • محمد عترت دوست صفحه 51
    ازجمله شاخه های مدیریت، که امروزه سازمان ها بسیار به آن توجه دارند، مدیریت کیفیت است. اسلام، باپذیرش کسب سود و لذت های مادی از راه های مشروع، انسان رامحور پیشرفت و رشد وتعالی مادی ومعنوی را هدف آن قرار می دهد. فرهنگ اسلامی، باتاکید برعناصری همچون اهتمام به کسب علم و دانش، کار و تلاش، نظم و انضباط، انجام دادن صحیح و استوار کارها و کسب عزت و سربلندی جامعه اسلامی، زمینه های لازم و مناسب را برای پیمودن مسیر بهره وری و پیشرفت مطلوب خود به وجودآورده است. بنابراین، از آنجا که سازمان ناجا نیز درصدد استقرار مدیریت کیفیت است، توجه از این بعد نیز شایسته است. روش تحقیق در این نوشتار اسنادی وتوصیفی است. براساس آموزه های قرآن کریم واحادیث اهلبیت علیهم السلام دیدگاه دین را دراین موضوع بررسی و تبیین می کنیم. توجه به کیفیت درعمل به شکل مطلق، درستی واستقامت درعمل و کار و دوری از سستی، تدبیر نیکو و استفاده درست از امکانات و فرصت ها و پرهیز از اسراف را می توان از سرفصل های توجه واهتمام آیات و روایات در موضوع مدیریت کیفیت وارتقای بهره وری دانست.
    کلیدواژگان: بهره وری، کیفیت، پیشرفت، اسلام، تدبیر، آیات و روایات
  • سید حسین حسینی، محمود حضرتی * صفحه 71

    فن آوری اطلاعات و ارتباطات(فاوا) درنیروی انتظامی نهادی خدمت گزار که رسالت برقراری نظم وامنیت عمومی را درجامعه برعهده دارد ازاهمیت بالایی برخوردار است؛ زیراآثارمثبت استفاده از فن آوری های نوین می تواند بر نحوه عملکرد نیروهای پلیس در جامعه تاثیرگذار باشد و از ماموریت های نیروی انتظامی در حوزه های گوناگون پشتیبانی کند. این در حالی است که یکی از مشکلات اساسی اجرای فن آوری اطلاعات و ارتباطات در سازمان ها ضعف یا نبودآمادگی الکترونیکی برای توسعه آن است. درتحقیق حاضر، بعد از بررسی ادبیات نظری مربوط به این موضوع، مهم ترین عوامل موثر در حوزه فن آوری اطلاعات در هفت مقوله تعهدمدیریت عالی، ساختارسازمانی، فرهنگ سازمانی، پشتیبانی و حمایت مالی از برنامه ها، تجهیزات و زیرساخت های فن آوری اطلاعات، توسعه منابع انسانی متخصص و سیاست ها، و راهبردها درحوزه فن آوری اطلاعات و ارتباطات بررسی شده است. سپس در پژوهشی پیمایشی 93پ رسش نامه از کارشناسان و خبرگان حوزه فن آوری اطلاعات در پلیس جمع آوری شد. درپایان نیز برای بهبود وضع موجود پیشنهادهایی شده است.

    کلیدواژگان: پلیس، ارزیابی آمادگی الکترونیکی، فن آوری ارتباطات و اطلاعات(فاوا)
  • محمدرضاسلطانی صفحه 87
    سازمان های مولد در تلاش اند تا با وقوف به عوامل و عناصر مهم و اساسی تاثیرگذار درعرصه سازمان و مدیریت، درنیل به عملکردهای هرچه بهتر و اثربخشی فزون تر، سهم ونقش هرکدام از این عوامل ومتغیرها را مشخص کنند و از سازوکارهای گوناگون برای بالندگی و پویایی سازمانی بهره جویند. تاکنون صاحب نظران راهبردها و راه کارهای متنوعی برای شناسایی و مدیریت این عوامل معرفی کرده اند. در این مقاله تلاش شده است تا، با توجه به دیدگاه های اندیشمندان، به اصلی ترین عوامل اثرگذار اشاره شود؛ این عوامل عبارت اند از ارزش ها و فرهنگ سازمانی از یک سو و آموزش، تربیت و توسعه منابع انسانی از سوی دیگر. روابط متقابل این دو طیف از عناصر کلیدی و حیاتی تاثیرگذار بررسی و به شایستگی تبیین می شود. بدیهی است، به موازات شناسایی و تبیین این عوامل، چگونگی تعامل و تاثیر متقابل آن ها بر یکدیگر بررسی و، درعین حال، اولویت ها و سطوح تاثیرگذاری نیز تعیین می شود.
    کلیدواژگان: ارزش ها، فرهنگ سازمانی، تربیت، آموزش، توسعه منابع انسانی
  • فهیمه سادات سعادت یار، فاطمه بیطرف صفحه 109
    محققان درتحقیقات گوناگونی که طی دوره های زمانی گوناگون و سازمان های متفاوت انجام دادهاند، به آثار مستقیم و غیرمستقیم استرس برافراد و پیامدهای سوء آن پی بردهاند. علاوه بر این، پژوهش های چندی به مقایسه حرفه پلیس باسایرحرفه ها درزمینه استرس پرداخته و به طوری گسترده به پژوهشگران متذکرشده است که حرفه پلیس به شکلی ویژه و خاص پراسترس است. به این منظور، نظریه پردازان عوامل استرس زای متفاوتی را بیان کردهاند. در این مقاله عوامل مرتبط با کار/ سازمان، عوامل فردیو عوامل نگرشی/ روانی با توجه به عامل تفاوت جنسیت بررسی شده است؛ همچنین، به تشریح آثار وپیامدهای فردی و سازمانی این عوامل نیز پرداخته ایم. مروری برپژوهش های پیشین نشان داد که مشکلات محیط کاری به مقدار زیادی بر استرس نیروهای پلیس با توجه به حمایت اجتماعی خانواده و گروه کاری، شرایط سازمانی و اجتماعی و موقعیت اقلیتی آنان(بر اساس جنسیت و گروه قومی و نژادی) در سازمان موثر است. به علاوه، در بیشتر تحقیقات، زنان مشکلات محیط کاری منحصر به فردتری را نسبت به مردان گزارش می کنند. به این معنا که آنان غیر از مسائل مربوط به کار و محیط کاری، به واسطه مسائلی دیگر که خارج از سازمان پلیس است، در استرس قرار می گیرند. یافته ها نشان می دهد مداخلاتی همچون راهبردهای مدیریت، نظارت، آموزش و توسعه هنجارها و استانداردهای سازمانی برای مهار و کنترل سطح استرس نیروهای پلیس می تواندنقشی شایان توجهی داشته باشد.
    کلیدواژگان: پلیس، تفاوت جنسیت، عوامل استرس زا، پیامدهای استرس
  • کاترین فیل استاد، پیتر گوت شالک ترجمه: آرش رسته مقدم، علی اصغر محمودی کوچکسرایی، عباس عباس پور صفحه 133
    هدف
    هدف این مقاله بررسی میزان هم خوانی ارزش های مطلوب مدیران نیروی پلیس نروژ با ارزش های سازمان یادگیرنده است.
    طرح/ روش شناسی/ رویکرد: پرسش نامه ای تهیه و در بین مدیران دو ناحیه پلیس نروژ پخش شد. مجموعه ای از ارزش ها به منظور سنجش فرهنگ پلیس و معناداری ارتباطشان با ارزش های سازمان یادگیرنده در نظر گرفته شد. همه ارزش ها برای نشان دادن ابعاد فرهنگی اهمیت نهفته عملکرد اجرای قانون در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این بررسی مشخص شد که مدیران پلیس از ارزش های غیر رسمی بودن و توانمندسازی بیش از اختیار و نظم سلسله مراتبی حمایت می کنند. این ها یگانه ارزش هایی است که همبستگی معناداری با ارزش های سازمان یادگیرنده دارد. علاوه بر این، یافته های پژوهش با ادبیات پیشین که فرهنگ پلیس را سلسله مراتبی، مقتدر و بسته توصیف می کند در تناقض است؛ گرچه این ارزش ها فقط دو ارزش از هشت ارزشی را که برای تبدیل شدن به سازمان یادگیرنده مهم و اساسی هستند نشان می دهد.
    محدودیت های پژوهش/ کاربردها: این نیاز برای مدیران پلیس وجود دارد که هم ارزش های مورد حمایت و یا مطلوب و هم ارزش های عمل شده شان در انطباق با ارزش های سازمان یادگیرنده باشد، ولی این پژوهش فقط ارزش های مورد حمایت و یا مطلوب را بررسی می کند. بنابراین پژوهشهای بیشتری لازم است تا امکان تبدیل شدن نیروی پلیس نروژ به سازمان یادگیرنده را بررسی کند.
    اصالت/ ارزش: این مقاله، پژوهشی تجربی به منظور خلق بینش در ارتباط با ارزش های مطلوب نیروی پلیس نروژ عرضه می کند و آن دسته از ارزش هایی را شناسایی می کند که برای تبدیل شدن به سازمان یادگیرنده مهم است.
    کلیدواژگان: سازمان های یادگیرنده، فرهنگ سازمانی، فرهنگ پلیس، ارزش های پلیس، سازمان های دانشی، نروژ، رفتار سازمانی، پلیس
|
  • Ali Mohammad Ahmadvand, Ahmad Norang, Mohsen Firoz Shahi, Amir Torbati Page 13
    One of the most valuable and unconquerable available assets in projects are the knowledge created during their execution. in case such knowledge is recognized، acquired and distributed suitably can be an optimized resources to be used in conducting future projects. People movement also replaced the acquired knowledge so in this situation the knowledge and experiments can only be accessible through informal and individual networks. So as to manage knowledge of past projects systematically، a systematic procedure is to be defined to acquire، store and distribute that knowledge in organization. In this article a model for knowledge management in project- based organizations has been defined. The model has two levels so that it can guide and meet the target of project-based organizations in managing part of implicit knowledge of projects in a defined procedure. Finally this model has been confirmed by interviewing 18 knowledge management experts.
  • Yasser Bashir Banaem Page 29
    Strategic thinking is a combination of individual creativity، efficacy، intuitive involvement and understanding in organization. In present text it is attempted to explain intuition and creativity thoroughly. In articles so far written the place of creativity and intuition have not received the required attention and resulted in its disappearance in important discussions such as strategic thinking. Recent research is reviewal and from target dimension it is almost applicatory and from research point of view it is descriptive. Based on what has been said and the results obtained from the study of the strategy domain thinkers it is understood that creativity and intuition play very effective role in improvement of strategic thinking of individual particularly managers in organization. Regarding this issue، organization should pay much more attention to these factors of creativity and intuition to attain such style of thinking.
  • Mohammad Etrat Dost Page 51
    Quality management is a branch of management that has attracted the attention of organizations today. Islam accepting the profit acquisition and material pleasure through lawful means has target human being as the center for progress، growth and spiritual and material excellence. Islamic culture by stressing the importance of endeavor for knowledge acquisition، work and effort، order and discipline، doing the job rightly and firmly، attempt for self esteem and dignity of Islamic society، has paid the way for trotting the route of optimized productivity and progress. since police organization is also intended to employ quality management، attention to these aspects are desirable. Research method of this writing is documentary and descriptive. Based on Quran and traditions of prophet household، the viewpoint of religion in this subject is studied and explained. Attention to quality in practice in absolute term، honesty and forbearance in work and daily life، avoidance from laziness، good planning and optimized usage of possibilities and opportunities and avoidance of extravagance are the main entries in Qur’an and prophet household traditions about quality management and enhancement of productivity.
  • Saied Hussein Hussaini, Mahmood Hazrati Page 71

    Communications and information technology in police (a service provider organization which is responsible for public order and security in community) enjoy a very high position because the positive results of using modern technology can affect the performance of police in society and support police missions in different domains. While one of the main problems of Communications and information technology execution in organization is weakness or absent of electronic readiness for its development، in recent research the theoretical literatures related to subject were reviewed and the most significant factors in information technology domain in seven categories of high management commitment، organizational structure، organizational culture، financial support for plans، equipment and infrastructure for information technology، development of specialized human resources and policies and strategies in Communications and information technology were studied. Then in a metrical research، 93 questionnaires from experts and professional in information technology were collected. Finally some suggestions for improvement of current state were made.

  • Mohammad Reza Sultani Page 87
    Generating organizations attempt to be informed of important factors which influence organization and management in attaining more effective and better performance and define the share of each factor and variable and use different mechanism for enhancement and dynamism of organization. So far many experts have introduced different mechanism and strategies for recognition and management of these factors. In this article with regard to thinkers viewpoints it is attempted to refer to main influencing factors. These factors include organization culture and values in one hand and training، education and human resource development in another hand. The mutual relations of these two specters of key and critical vital elements are reviewed and suitably defined. It is obvious that along with recognition and definition of these factors، how they interact and influence each other were reviewed and priorities and influencing levels were determined.
  • Fatimah Sadat Hussaini, Fatimah Bitaraf Page 109
    Researchers have found the direct and indirect effects of stress on individual and its consequences through different researches carried out in different periods and organizations. Furthermore many researchers have compared police profession with other professions in the field of stress and have warned extensively that the police profession in a particular way is full of stress. Therefore the theorists have stated different factors for stress. in this article the factors related to work/organization، individual factors and attitudinal factors /psychological factors due to gender differences were studied. The results and the individual and organizational consequences of these factors have also been explained. Previous research review indicated that the work environment problems to much extent have influence on stress police forces felt due to family social support، work group، social and organizational conditions and minority position they held in organization (due to gender، ethnic and racial groups). furthermore in more researches the women have been reported that they have more specific work environment problems than men. That is they are under stress for reasons other than problems they experience in work environment. The results indicated that the intervenes such as management strategies، supervision، training and development of organization norms and standards can have an important role for controlling level of police forces stress.
  • Cathrine Filstad, Petter Gottschalk, Translated:Arash Raste Mogadam, Ali Asgar Mahmodi, Abbas Abbaspor Page 133
    Purpose – The aim of this paper is to investigate the extent to which espoused values among policemanagers in the Norwegian police force are compatible with those of a learning organization. Design/methodology/approach – A questionnaire was developed and administered to police managers in two police districts in Norway. A set of values was developed to measure police culture and their significant correlation with those of a learning organization. All values were believed to represent cultural dimensions of potential importance to law enforcement performance. Findings – It was found that police managers espoused values of informality and empowerment rather than authority and hierarchical order. These values are the only police values that are found to be significantly correlated with those of a learning organization. Moreover، these findings contradict the previous literature within policing، which describes a police culture of hierarchy، authority and closeness. Also، these values only represent two of the eight values that were found to be crucial for becoming a learning organization. Research limitations/implications – There is a need for police managers to both espouse and enact values in accordance of those of a learning organization، but this study only investigates espoused values. Hence، further research is needed to investigate the possibilities for the Norwegian police force to become a learning organization. Originality/value – The paper provides empirical research to generate insights into espoused values of the Norwegian police force and identifies those values that are crucial for their possibilities of becoming a learning organization.